Specialismen

Om verschillende situaties het hoofd te kunnen bieden, zijn er speciale teams voor deze specifieke inzetten.

Duiktaak
Het brandweerduiken is een zware specialistische taak die wordt uitgevoerd door een duikteam. In Twente hebben we een duikteam die we organiseren vanuit de kazerne in Almelo. In Twente hebben we jaarlijks gemiddeld tussen de 20 en 30 incidenten waarvoor het duikteam wordt ingezet. Het duikteam is in 2020 XX keer ingezet.

Drones
Argus is onze drone, RPAS (Remotely Piloted Aircraft System). Dit is een onbemand, op afstand bestuurbaar systeem. We zetten Argus in om tijdens incidenten extra informatie vanuit de lucht te krijgen. Deze extra informatie gebruiken we om onze inzet nog effectiever en efficiƫnter of veiliger te laten verlopen. Zo kan de warmtebeeldcamera die we onder Argus kunnen hangen informatie geven over waar zich in een pand nog hotspots bevinden. Wij kunnen deze plekken dan sneller bereiken en gerichter onze blussing inzetten. De drone is in 2020 XX keer ingezet.

Handcrew Overijssel
Handcrew Overijssel, het enige brandweerteam in Nederland dat gespecialiseerd is het bestrijden van natuurbranden. Ze trekken altijd te voet een natuurgebied in, bijvoorbeeld om grondvuur te bestrijden of het vuur aan te pakken op plekken waar de brandweervoertuigen niet kunnen komen.

Collega Rik geeft een korte sfeerimpressie van de inzet van de Handcrew Overijssel in Deurne, waar in april dit jaar hevige natuurbranden hebben gewoed. Samen met de brandweer, Koninklijke Luchtmacht en Staatsbosbeheer hebben we fantastisch samengewerkt en het vuur onder controle gekregen.

Bronvermelding: De Kort Media/Toby de Kort