Meldkamer

De meldkamer is het kloppend hart van de hulpdiensten. De meldkamer in Twente is gehuisvest in Hengelo en is een geïntegreerde meldkamer. Hier nemen brandweer, politie en ambulancezorg 24 uur per dag en 7 dagen per week hulpverzoeken van burgers in nood aan en de hulpverleners naar de plaats van het incident zenden. De meldkamer is bereikbaar via alarmnummer 112. De centralisten van de meldkamer zijn hiervoor speciaal opgeleid en werken in ploegendienst.

De meldkamer is uitgerust met geavanceerde en kostbare technologie. De centralist maak gebruik van gespecialiseerde computersystemen waardoor hij snel grote hoeveelheden gedetailleerde informatie kan oproepen. Denk hierbij aan de posities en beschikbaarheid van hulpverleningsvoertuigen, informatie over afgesloten wegen, files, het weer en gegevens over de beller, zoals diens locatie. Moderne communicatienetwerken zorgen ervoor dat de meldkamer altijd direct in verbinding staat met de hulpverleners op straat.

Geen spoed, wel brandweer

Maandag 12 oktober is het nieuwe landelijke nummer voor ‘Geen spoed, wel brandweer ter plaats nodig’ operationeel geworden. Het nummer is 0900-0904 komt als aparte lijn binnen bij onze meldkamer. Het nummer 112 blijft hét alarmnummer voor alle levensbedreigende situaties. Met dit nieuwe landelijke nummer beschikt de brandweer voortaan over één ingang voor alle meldingen zonder spoed. Op die manier blijft 112 vrij voor alle levensbedreigende situaties.

Er zijn veel situaties denkbaar waar de brandweer niet met spoed naartoe hoeft. Denk bijvoorbeeld aan een vermoeid paard dat niet meer zelf uit de sloot kan komen, een boom die over de openbare weg ligt en voor verkeershinder zorgt of een waterlekkage waardoor straten blank komen te staan. Het gaat dus om situaties, die op dat moment niet gevaarlijk of levensbedreigend zijn.