Nationale herdenking

Op zaterdag 20 juni vond de nationale brandweerherdenking plaats bij het brandweermonument in Arnhem. In verband met Corona was dit een kleine bijeenkomst die digitaal via het web te volgen was. De aanwezigen kwamen bijeen om de dankbaarheid uit te spreken voor de toewijding van alle brandweermannen- en vrouwen aan onze samenleving. In heel Nederland staan brandweerkorpsen stil bij de omgekomen collega’s. Ook in Twente. We willen laten zien dat we onze collega’s herdenken en aandacht vragen voor de risico’s van het vak. Dit doen wij door bij de kazernes de vlaggen half stok te hangen en op een aantal kazernes wordt om 13.00 uur het water-ereteken gemaakt. Bij meerdere kazernes in Twente was dit het geval.

Het water-ereteken

Naast het Nationaal Brandweermonument is ook een water-ereteken ontwikkeld. Het ereteken wordt gevormd door twee brandweerspuiten die in een bepaalde opstelling een ereboog van water maken.
De stralen ontmoeten elkaar in het midden op tien meter hoogte. Ze vormen een ereboog die precies een minuut duurt. De waterstralen zijn zo geplaatst, dat op zonnige dagen een regenboog verschijnt. Voor de uitvoering van het water-ereteken is een tankautospuit met zes manschappen nodig.