Doorontwikkeling drone

Sinds 2013 zijn we in Twente actief op het gebied van drones. Dit jaar hebben we een vergunning gekregen om te mogen vliegen bij incidenten en calamiteiten in heel Nederland. Samen met het IFV is er een trainingsprogramma ontwikkeld dat zowel de piloten als de ondersteunende collega’s opleidt voor hun taak. Er is nu zelfs een officiële leergang RPAS Gezagvoerder en een leergang RPAS Sensor Waarnemer.

Twente heeft deelgenomen aan diverse projecten voor de doorontwikkeling van de drone. Dit waren de projecten ‘snuffeldrone’ en ‘hotspot detectie’. Maar we zijn ambitieus. Nu is het droneteam vooral reactief aan het werk, maar we willen graag meer aan de preventieve kant doen.

De komende jaren willen we testen met ‘automatische’ drones. Dit houdt in dat we drones vanaf diverse locaties op afstand kunnen besturen om een geprogrammeerde vlucht te laten uitvoeren. Als er een incident via de meldkamer binnenkomt, kan deze de gegevens doorzetten naar het droneplatvorm. De drone vliegt vervolgens naar de locatie en kan diverse acties uitvoeren. Technisch gezien is dit allemaal mogelijk, maar we zijn nog afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan wet- en regelgeving, eisen waaraan de drone moet voldoen en ontheffingen.